NOS NieuwsAangepast

SNS is genationaliseerd

SNS Reaal is genationaliseerd. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt.

Het gaat de staat 3,7 miljard euro kosten. Dat bedrag is opgebouwd uit 2,2 miljard euro kapitaalsteun. En er moet 0,7 miljard euro worden besteed aan het isoleren van de slechte vastgoedportefeuille. Verder moet de staat 0,8 miljard euro afschrijven op de al eerder gegeven staatssteun.

Overbruggingskrediet

Naast dit bedrag verschaft de staat ook nog 1,1 miljard euro aan overbruggingskrediet. Ook staat de overheid voor 5 miljard euro garant.

Volgens het ministerie is nationalisatie de beste manier om SNS Reaal financieel stabiel te krijgen. De onteigening maakt het mogelijk voor de staat om de problematische vastgoedtak los te zetten, "zodat SNS Bank verlost kan worden van deze molensteen", aldus het bericht. Door de onteigening krijgt de staat de volledige zeggenschap en de mogelijkheid om kapitaal te storten in de bankverzekeraar.

CVC Capital

Gisteren werd bekend dat de Britse investeringsmaatschappij CVC samen met andere partijen geïnteresseerd was in een overname van de bank- en verzekeringstak van SNS. Daar zou CVC 1,8 miljard euro voor neer willen tellen. Maar die onderhandelingen zijn mislukt.

SNS Reaal kwam diep in de problemen door zijn zwaar verliesgevende vastgoedtak. Die activiteiten, een deel van het voormalige Bouwfonds, nam SNS in 2006 over van ABN Amro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl