NOS NieuwsAangepast

'Schaf het nulurencontract af'

Nulurencontracten moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft. Daarvoor pleiten werkgeversvereniging AWVN, vakcentrale CNV, detacheerders en uitzendbureaus. Ze zijn het erover eens dat de nulurencontracten zorgen voor uitwassen.

De consensus bleek tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de flexibele arbeidsmarkt in het gebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER). De contractvorm werd bestempeld als een "ongelukkige juridische constructie". Bovendien geeft het flexibel werken een slechte naam, vonden aanwezigen zoals Jaap Smit (CNV) en Hans van der Steen (AWVN).

Suggesties

SER-voorzitter Wiebe Draijer zei tijdens de bijeenkomst dat de regering openstaat voor creatieve suggesties om flexibele arbeid beter te organiseren. Volgens hem moeten flexwerkers op z'n minst sociale zekerheid krijgen en pensioen kunnen opbouwen. De SER adviseert het kabinet en het parlement over het te voeren sociaal-economisch beleid.

Van der Steen wil secundaire arbeidsvoorwaarden voor flexwerkers toegankelijk maken. Volgens Smit worden uitzendkrachten nu in korte tijd op straat gezet en moet dat anders.

De aanwezige hoogleraar Ton Wilthagen van de Universiteit Tilburg pleitte voor een Nationaal Scholingsfonds waar iedere werknemer, ongeacht welk contract die heeft, een opleiding kan volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl