NOS NieuwsAangepast

Slotervaart: geen contract Achmea

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam weigert het contract te tekenen dat zorgverzekeraar Achmea het ziekenhuis aanbiedt. Volgens Achmea vraagt het ziekenhuis veel meer geld dan nodig is voor de patiëntenzorg. Volgens het Slotervaart Ziekenhuis biedt de verzekeraar juist veel te weinig.

''Ik kan niet toelaten dat we een gat in onze begroting slaan door de tarieven te accepteren die Achmea biedt", zegt bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het ziekenhuis. "Dan kunnen we na een half jaar of zo bepaalde patiënten niet meer behandelen omdat ze te duur zijn. Wij zijn verantwoordelijk voor de levens van de patiënten die hier komen. Achmea wil bezuinigen op de kosten van de zorg die in de basisverzekering zit."

Rekening

Het is voor het eerst dat de grootste zorgverzekeraar in een gebied geen contract heeft met een ziekenhuis. Achmea-verzekerden die na 1 april naar het Slotervaart Ziekenhuis gaan, krijgen van Achmea de rekening maar gedeeltelijk vergoed. De verzekeraar zal 80 procent betalen van de prijs die een behandeling kost in de ziekenhuizen waarmee wel een contract bestaat. De rest van de rekening moeten patiënten zelf betalen.

Bestuursvoorzitter Erbudak zegt dat zij ervoor zal zorgen dat haar patiënten geen financiële schade oplopen door het conflict met Achmea. Het ziekenhuis gaat bij Achmea declaraties indienen op basis van de prijzen, die gehanteerd worden voor mensen van wie de verzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis. "De patiënten zullen er niets van merken", zegt Erbudak.

Behandelingen

Achmea is niet van plan daaraan mee te werken en heeft Erbudak per e-mail laten weten dat de verzekeraar geen rekeningen van het ziekenhuis meer zal betalen voor behandelingen die starten na 1 april aanstaande. Patiënten kunnen vanaf die datum alleen zelf rekeningen van het ziekenhuis indienen, die ze dan dus deels vergoed krijgen.

Voor lopende behandelingen worden de rekeningen ook na 1 april gewoon vergoed door Achmea. Ook spoedeisende zorg na verwijzing van huisarts, huisartsenpost of ambulance blijft gewoon volledig vergoed.

Naar de rechter

Erbudak kondigt aan naar de rechter te zullen stappen, omdat ze denkt dat Achmea onrechtmatig handelt door de vrije artsenkeuze van patiënten te beperken. Achmea wijst er in een persbericht op dat haar verzekerden in Amsterdam naar een van de andere ziekenhuizen kunnen gaan om hun zorg volledig vergoed te krijgen.

Achmea heeft intussen contracten met alle andere ziekenhuizen in Amsterdam. Ook in de rest van Nederland zijn bijna alle ziekenhuizen gecontracteerd, vaak voor twee jaar. De komende twee weken denkt de verzekeraar met de laatste ziekenhuizen, twee academische ziekenhuizen en een algemeen ziekenhuis, de gesprekken af te ronden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl