Anne Vegter is aangesteld als nieuwe Dichter des Vaderlands. De 54-jarige Rotterdamse volgt Ramsey Nasr op, die tot vandaag Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie was.

In 1990 kreeg Vegter de Woutertje Pieterseprijs voor het kinderboek De Dame en de Neushoorn. Daarna legde ze zich steeds meer toe op poëzie.

In 1991 werd Vegters eerste gedichtenbundel Het Veerde gepubliceerd. In hetzelfde jaar werd ze genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs voor het kinderboek Verse Bekken! of Hoe Heel Kort zich in een kip vergiste, uit het wc-raam hing, het op een sluipen zette en andere avonturen van de rat.

Voor haar hele oeuvre kreeg ze in 2004 de Anna Blaman Prijs, en een jaar geleden werd ze onderscheiden met de Awater Poëzieprijs 2011 voor haar bundel Eiland Berg Gletsjer.

Vegter is de eerste vrouw die na de dichters Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr Dichter des Vaderlands wordt.

Vanavond rond 22.00 uur wordt ze officieel door haar voorganger geïnstalleerd. Haar ambtsperiode loopt tot en met januari 2017.

Educatief en kunstzinnig

Anne Vegter mikt op een brede verspreiding van poëzie met de nadruk op educatieve projecten in combinatie met kritische kunstzinnige acties. Zij zal zich daarbij niet beperken tot de Randstad maar het hele land laten profiteren van haar activiteiten.

'Dichter des Vaderlands' is geen officiële titel, maar een initiatief van NRC Handelsblad, de NPS en de stichting Poetry International. Het idee is geïnspireerd door de in Engeland al eeuwen bestaande Poet Laureate.

De benoemingscommissie bestond uit dichter Maria Barnas, programmamaker en poëziebloemlezer Arie Boomsma, literair criticus Arjen Fortuin (NRC), dichter en journalist Piet Gerbrandy, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos.

Vanavond wordt in Nieuwsuur op Nederland 2 een uitgebreid gesprek uitgezonden met Anne Vegter.

STER reclame