NOS NieuwsAangepast

'Manuscripten Timboektoe veilig'

Het overgrote deel van de eeuwenoude manuscripten in Timboektoe heeft het geweld in de stad van de afgelopen tien maanden goed doorstaan. Dat heeft een gezaghebbende Zuid-Afrikaanse expert op het gebied van de manuscripten gezegd tegen persbureau Reuters.

"Volgens onze rapporten zijn ze in geen enkel opzicht geschonden, vernield of beschadigd", aldus Shamil Jeppie. Een andere Malinese bron bevestigde tegen Reuters dat 95 procent van de 300.000 documenten in en om de woestijnstad "veilig en in goede staat" zijn.

Islamitische strijdgroepen

Na de inname van Timboektoe door de islamitische strijdgroepen in april vorig jaar werd alom gevreesd voor de manuscripten. Die staan, net als de hele stad Timboektoe, op de werelderfgoedlijst van de VN. Eerder deze week meldde de burgemeester van Timboektoe dat de bibliotheek in brand zou zijn gestoken. Hoe groot de schade is, is nog niet duidelijk.

Afgelopen week veroverden Franse troepen Timboektoe op de rebellen. Die zouden al zijn vertrokken voordat de Fransen kwamen. Gevreesd werd dat zij een spoor van vernieling zouden achterlaten, maar dat lijkt niet te zijn gebeurd.

Cultureel centrum

Timboektoe geldt als één van de cultureel rijkste steden van noord-Afrika. De stad ligt op een kruispunt van oude handelsroutes door de Sahara. De stad groeide in de middeleeuwen uit tot een cultureel centrum met verschilllende universiteiten. Dat leverde duizenden manuscripten op over geneeskunde, geschiedenis, wiskunde, astronomie en de islam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl