Geld benzine bussen Napels op

Aangepast

Het openbaar vervoer in Napels ligt zo goed als plat. Volgens het busbedrijf ANM is er geen geld meer om benzine voor de bussen te betalen. Daardoor lopen volgens het busbedrijf ook lonen van chauffeurs en verzekeringen gevaar.

Vanochtend reden maar tientallen bussen in Napels, waar bij een normale ochtendspits zeker driehonderd voertuigen worden ingezet. Lokale media spreken van een chaos in de stad. Veel reizigers onderweg naar hun werk werden verrast door het uitvallen van de bussen. Pas rond het middaguur zal het openbaar vervoer weer normaal gaan rijden.

Bezuinigingen

Ook komende dagen zal het probleem van het tekort aan brandstof opspelen, waarschuwt de ANM. Het bedrijf waarschuwde gisteren tot verrassing van veel Napolitanen op zijn facebookpagina voor het uitvallen van het openbaar vervoer. "Na de regionale en landelijke bezuinigingen zijn lonen, onderhoud, verzekeringen en vergoedingen voor brandstof met 40 procent gekort. Woensdag zullen de bussen niet rijden", aldus het bericht van de ANM.

Minder materieel

Sinds de eerste bezuinigingen kan het bedrijf steeds minder materieel inzetten. Van de zeshonderd bussen rijden er nog ongeveer 350. De vrees is dat nog meer voertuigen per 1 februari in de garage blijven omdat dan verzekeringen aflopen. Ook personeel zal moeten wachten tot het begin van de nieuwe maand voordat salarissen over januari kunnen worden uitbetaald.

STER Reclame