Het kabinet komt vanochtend in een extra ministerraad bij elkaar om het aftreden van koningin Beatrix te bespreken. De ministers worden dan voor het eerst formeel geïnformeerd over de troonswisseling.

Tot vlak voor de mededeling van de koningin was alleen premier Rutte op de hoogte en waarschijnlijk ook vicepremier Asscher. Door de kring van ingewijden zo klein mogelijk te houden, moest worden voorkomen dat het nieuws zou uitlekken.

Staatsbezoeken

De troonswisseling is het enige onderwerp op de agenda. De bewindslieden moeten besluiten nemen over de organisatie rond de troonswisseling en over praktische zaken die de komende tijd spelen.

Zo moet gekeken worden naar de staats- en officiële bezoeken die gepland staan. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zal speciaal belast worden met de voorbereiding van de troonswisseling. Mogelijk wordt er nog een andere minister bij betrokken.

De ministerraad begint om 10.30 uur in het ministerie van Algemene Zaken aan het Binnenhof. Normaal gesproken komen premier Rutte en de ministers daar alleen op vrijdag bij elkaar.

STER reclame