NOS NieuwsAangepast

Profiel: kroongetuige Peter la S.

De man waar het allemaal om draait in het liquidatieproces is kroongetuige Peter la S. Wie is deze crimineel eigenlijk? En waarom getuigt hij tegen zijn gewezen vrienden?

In het midden jaren 90 raakt Peter la S. in het Huis van Bewaring Wolvenplein in Utrecht bevriend met crimineel Jesse R. Hun gezamenlijke fascinatie voor het Scientology-geloof brengen de criminelen La S., opgegroeid in Hardinxveld, en Jesse R. uit Vinkeveen bij elkaar.

In de gevangenis biecht Jesse R. volgens La S. ook zijn aandeel op in drie huurmoorden uit 1993.

Na hun vrijlating, eind jaren 90, gaan de twee in de drugshandel. Ze willen drugslijnen opzetten naar Spanje en Marokko, verklaart La S. Maar hun gezamenlijke drugscarrière mislukt behoorlijk.

Uit het wereldje

Het contact verwatert begin deze eeuw. Naar eigen zeggen wil Peter la S. uit 'het wereldje' stappen. Hij overweegt met de politie te gaan praten. Juist op dat moment haalt Jesse R. de banden weer aan.

In 2005 wordt drugshandelaar Kees Houtman voor zijn eigen huis vermoord. La S. bekent later tijdens gesprekken met de politie dat hij de moord samen met Jesse R. heeft gepleegd. Later zouden ze ook een poging hebben gedaan om de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl te liquideren. Van der Bijl wordt in 2006 vermoord, maar niet door de twee gewezen vrienden.

Gewezen vrienden, want La S. besluit dat hij uit het criminele wereldje wil stappen en praat met de politie. Daar doet hij een boekje open. Niet alleen over Jesse R, maar ook over andere grote criminelen als Dino S., die wordt gezien als kompaan van Willem Holleeder.

Kroongetuige

En zo wordt Peter la S. kroongetuige in wat justitie 'het proces van de eeuw' noemt. Hij sluit een deal: een beperkte straf voor zijn aandeel in de moord op Kees Houtman, een nieuwe identiteit en 1,4 miljoen euro om buiten Nederland een nieuw leven op te bouwen.

In zijn hokje in de Amsterdamse beveiligde rechtszaal De Bunker houdt hij sinds 2009 justitie lang in de greep, vier jaar lang. Tot hij vorig jaar werd vrijgelaten. Hij heeft de straf die het OM voor hem in petto had volgens afspraak uitgezeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl