NOS NieuwsAangepast

Toedracht kunstroof blijft mysterie

Door correspondent Joost van Egmond

Een week na de plotse arrestatie van drie Roemenen wegens de spectaculaire schilderijenroof in de Rotterdamse Kunsthal is er nog weinig duidelijk over de stand van het onderzoek. Maandag werd wel weer een nieuwe arrestatie verricht.

Petre Condrat, de assistent van de bekende modeontwerper Catalin Botezatu, is aangeklaagd voor het achterhouden van informatie over de diefstal. Zowel bij hem als bij Botezatu werd huiszoeking verricht. De politie onderzocht ook andere panden.

Taxeren

Condrat had volgens justitie opgetreden als bemiddelaar in een poging twee van de schilderijen te verkopen. Getuigenissen over die mislukte verkoop lijken het belangrijkste bewijsmateriaal te zijn dat de politie heeft.

Volgens de aanklacht tegen de drie verdachten die vorige week werden gearresteerd, zou een Roemeense zakenman en kunstliefhebber interesse hebben getoond in twee van de schilderijen, een Matisse en een Gauguin. Hij liet de schilderijen zelfs taxeren door een kunstkenner, de curator van het Nationaal Museum voor Kunst.

Persoonlijke titel

Een van de arrestanten zou bij deze ontmoeting aanwezig zijn geweest. Condrat trad op als bemiddelaar, staat in de aanklacht. Botezatu kwam aanvankelijk niet in beeld als betrokkene, maar de politie heeft nu toch besloten zijn huis te doorzoeken en hem te ondervragen. Maandagavond mocht hij weer naar huis. Condrat blijft voorlopig vastzitten. Hij is aangeklaagd voor het achterhouden van informatie.

De andere bekende betrokkenen bij de bijeenkomst lijken inmiddels ook te zijn gehoord, al wil justitie dat niet bevestigen. Geen van hen wil in de publiciteit treden. De curator is op vakantie, zegt het nationaal museum, dat benadrukt dat de curator op persoonlijke titel optrad en door een interne commissie aan de tand zal worden gevoeld over haar optreden.

Spoorloos

De zakenman die de schilderijen had willen kopen lijkt ook nog vrij rond te te lopen, al gaan geruchten dat hij is aangeklaagd voor zijn rol in de affaire. Een poging om contact te zoeken via een galerie waarvan hij de eigenaar is liep op niets uit. De politie zal ook hard op zoek zijn naar een andere man die bij de ontmoeting aanwezig was. Hij zou afkomstig zijn uit buurland Moldavië.

De schilderijenroof was in oktober in de Kunsthal in Rotterdam. Twee dieven drongen het gebouw binnen en waren binnen twee minuten weg met werken van onder meer Picasso en Monet. De zeven gestolen schilderijen, met een waarde van ten minste 100 miljoen euro, zijn nog spoorloos.

De Roemeense politie wil slechts kwijt dat 'enkele' met zekerheid Roemenië zijn binnengekomen. Het ligt voor de hand dat hierbij wordt gedoeld op de Matisse en Gauguin die er te koop zijn aangeboden. Over de andere vijf doeken is geen enkele informatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl