Bronnen in Den Haag melden dat de troonsafstand op 30 april is. Ook koningin Juliana deed op die datum afstand van de troon, in 1980. Koningin Beatrix heeft dan precies 33 jaar op de troon gezeten.

Koningin Beatrix houdt vanavond om 19.00 uur een toespraak op radio en televisie. Over de inhoud is niets bekendgemaakt, maar vermoedelijk maakt de koningin haar aftreden bekend.

Eerder opgenomen

De toespraak is eerder vandaag opgenomen en tot na het moment van uitzenden doet de Rijksvoorlichtingsdienst geen mededelingen. De letterlijke tekst komt na de uitzending op de website koninklijkhuis.nl te staan.

Ook de reactie van premier Rutte op het nieuws wordt op alle zenders uitgezonden. Zijn speech komt vanuit het Torentje in Den Haag. Zijn toespraak is ook opgenomen. Juliana

Juliana

Koningin Juliana liet in 1980 ook eind januari weten dat ze afstand van de troon zou doen. Ze trad op 30 april van dat jaar af, op de dag dat ze 71 werd.

Beatrix wordt op 31 januari 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan zijn er verschillende activiteiten, waaronder een tentoonstelling met portretten van de koningin, in Paleis 't Loo.

STER reclame