NOS NieuwsAangepast

Gigantische update cyberdefensie Pentagon

Het Amerikaanse ministerie van Defensie moet tienduizenden mensen gaan ontslaan om aan nieuwe bezuinigingseisen te voldoen, maar dat gebeurt in ieder geval niet op de cyberafdeling. Volgens een bron binnen het Pentagon zijn er juist plannen om het aantal cyberwerknemers te vervijfvoudigen. Dat schrijft de Washington Post.

De bezuinigingen bij Defensie komen vooral voor de rekening van andere fronten, zoals de landmacht, luchtmacht en marine.

Cybercommando

Op dit moment werken er 900 mensen voor het Cybercommando. In de komende jaren moeten dat er 4900 worden, aldus de anonieme bron. Het gaat zowel om burgerpersoneel als militair personeel.

Het nieuwe Cybercommando heeft drie verschillende afdelingen: de National Mission Forces, die bijvoorbeeld het Amerikaanse elektriciteitsnet en andere infrastructuur gaan beschermen; de Combat Mission Forces, die bij militaire operaties in het buitenland gaan helpen met cyberaanvallen; en de Cyber Protection Forces, die het Pentagon gaan beschermen tegen hackers.

Pearl Harbor

Vorig jaar waarschuwde FBI-topman Shawn Henry dat Amerika als het om internetveiligheid gaat, achter de feiten aanloopt. "We are not winning", zei hij toen. Minister van Defensie Leon Panetta waarschuwde later zelfs dat de Verenigde Staten een mogelijke 'cyber-Pearl Harbor' kan verwachten.

De aanval op Pearl Harbor was een verrassingsaanval door de Japanse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij bijna 2500 Amerikanen om het leven kwamen. Panetta doelde met zijn uitspraak op een onverwachte aanval waarbij hackers uit het buitenland het elektriciteitsnet, het transportsysteem, financiële netwerken en overheidsinstanties in Amerika kunnen ontregelen.

Nederland

In juni vorig jaar zei minister van Defensie Hans Hillen dat ons leger in de toekomst ook digitaal oorlog gaat voeren. Het ICT-beveiligingsbedrijf Fox-IT, dat voor de Nederlandse overheid werkt, zou graag afspraken zien die lijken op het internationale zeerecht. "Als een Nederlands schip in internationale wateren wordt aangevallen, dan komt de marine ook in actie. Dat zou internationaal op internetgebied ook moeten gelden", zei Fox-IT directeur Ronald Prins in augustus vorig jaar.

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl