NOS NieuwsAangepast

Band bedreigd na brand nachtclub

De band die gisteren optrad in de nachtclub in het Braziliaanse Santa Maria waar brand uitbrak, heeft doodsbedreigingen ontvangen. Dat heeft de gitarist gezegd in een interview met een lokaal radiostation. De brand heeft tot dusver aan 234 mensen het leven gekost. Vannacht zijn nog drie mensen overleden.

Volgens de gitarist ontstond de brand toen een van de bandleden met een apparaat lichteffecten wilde maken. Vonken die van het apparaat kwamen, zouden de brand hebben veroorzaakt. De zanger kreeg van een portier een brandblusser om het vuur te doven, maar de brandblusser deed het niet, zei de gitarist in het interview.

De meeste bandleden konden het pand in het centrum van de studentenstad tijdig verlaten. Alleen de accordeonist heeft het niet overleefd.

Betalen

De politie heeft geruchten dat portiers de deur dichthielden nadat de brand was uitgebroken, bevestigd. "In Brazilië betaal je op zo'n feestje achteraf", vertelt correspondent Marc Bessems. "Je krijgt bij binnenkomst een briefje waarop alle uitgaven worden genoteerd. Als je vertrekt moet je betalen. Toen de portiers kennelijk nog niet doorhadden dat het ernstig was, hebben ze de deur een tijdje dichtgehouden."

De meeste slachtoffers van het drama zouden tussen de 16 en 20 jaar zijn. Ze zijn omgekomen door rookvergiftiging of doordat ze vertrapt werden in de paniek.

Stapels doden

De nachtclub zou slechts één uitgang hebben gehad. "Die was zo groot als vijf normale deuropeningen naast elkaar", vertelt Bessems. "Voor een zaal waar honderden mensen in kunnen, is dat niet ruim."

Volgens Bessems trof de brandweer bij het bergen van de slachtoffers stapels doden aan bij de deur. De politie overweegt een onderzoek in te stellen naar de eigenaren van de club.

In Brazilië zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl