NOS NieuwsAangepast

'Obligatiehouders SNS betalen mee'

Houders van achtergestelde leningen van SNS Reaal moeten verlies nemen bij de mogelijke oplossing waar de bankverzekeraar nu naar zoekt. Dat stelt hoogleraar Economie Jaap Koelewijn van Universiteit Nijenrode op basis van het persbericht waar het bedrijf vandaag mee kwam.

Volgens Koelewijn zou het dan voorlopig niet nodig zijn dat de overheid geld steekt in het bedrijf.

Achtergestelde obligaties zijn leningen met een hoge rente, waar een hoger risico tegenoverstaat. 2500 particulieren hebben voor 57 miljoen euro uitstaan aan dit soort leningen bij SNS. Professionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, hebben voor 1,6 miljard euro aan achtergestelde leningen bij het bedrijf.

Pijn verdelen

SNS meldt zich te richten op een scenario waarin ook private investeerders geld steken in het bedrijf. Daarbij zou SNS veel nieuwe aandelen moeten uitgeven en "worden transacties met betrekking tot uitstaande achtergestelde instrumenten voorzien."

Volgens Koelewijn betekent dit dat SNS Reaal de pijn wil verdelen onder aandeelhouders en houders van achtergestelde leningen. "Aandeelhouders zien een vergaande verwatering van hun belang en houders van achtergestelde leningen moeten afboeken op hun stukken." De houders van de achtergestelde leningen zullen het aan SNS uitgeleende geld dus niet meer helemaal terugkrijgen, aldus Koelewijn.

Volgens de hoogleraar blijkt verder uit het persbericht dat "het nog erger is dan we dachten dat het was" bij SNS, omdat het bedrijf spreekt van "oplopende toekomstige verliezen" waarvan het de waarde nog niet heeft kunnen vaststellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl