Vitesse op karakter langs Ajax

Aangepast

Vitesse heeft met 3-2 gewonnen van Ajax, dat een 2-0 voorsprong door de vingers liet glippen.

Lange tijd wees niets erop dat een Arnhemse zege aanstaande was.

Vitesse liet Ajax komen en loerde op de counter. Dat had bijna succes: Renato Ibarra en Jan-Arie van der Heijden waren dicht bij de 1-0. Toch creëerde Ajax meer gevaar en de 0-1 van Lasse Schöne, wiens matige schot van richting werd veranderd door Guram Kashia, was verdiend.

Na de 0-2 van Christian Eriksen, die een schot van Christian Poulsen doeltreffend van richting veranderde, leek alles beslist. Janssen, vorig seizoen nog Ajacied, bracht de spanning echter terug met een stiftje.

Vitesse drong aan en kwam niet onverdiend langszij en zelfs op voorsprong. Binnen luttele minuten doken achtereenvolgens Patrick van Aanholt en Ibarra op voor Ajax-doelman Kenneth Vermeer en beiden rondden koeltjes af. Vitesse liet daarna nog enkele prima kansen liggen.

Brede glimlach

Theo Janssen liep na afloop met een brede glimlach door de catacomben van Gelredome. "Terecht", vond zijn trainer Fred Rutten. "Hij stookte het vuurtje voor ons op. Alleen Theo geloofde er nog in."

"We speelden zonder vertrouwen", vervolgde Rutten. "Maar Theo gaf gas. Na die 1-2 gingen ook de andere spelers er weer in geloven. Dat was zijn verdienste."

"Na die 2-2 vroeg Theo aan mij wat ik wilde. Ik zei hem dat we door moesten gaan, misschien zet er nog wel meer in. Gelukkig was dat zo. Dit hadden we echt even nodig. Al kwam het besef wel laat dat er iets mogelijk was."

"Zo onnodig"

"Ik hoopte dat we verder waren en dat zoiets ons niet meer zou gebeuren", reageerde Ajax-coach Frank de Boer. "Maar ja, we hebben een jonge ploeg, hè?"

"Als je na 64 minuten op 2-0 voorkomt, moet je beseffen dat het nooit meer fout mag gaan. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar Vitesse stond op het punt om op te geven. Dan laten ze ze toch op 1-2 komen. Dat was zo onnodig. We hebben dus nog iets te leren.

"Zij lieten ons het spel maken en gokten op de counter", had De Boer vanaf de zijkant gezien. "Dat is niet erg, maar dan moet je wel opletten. Dat hebben we dus niet gedaan. Gelukkig gebeurt het nu. We hebben dus nog enkele wedstrijden om te leren en de schade te repareren. Maar dit is zo zonde."

STER Reclame