In Brazilië zijn nu alle 232 lichamen geborgen na de brand in een nachtclub. Eerder was er sprake van 245 doden. De politie zegt dat het dodental flink kan oplopen omdat er nog veel gewonden in het ziekenhuis liggen.

De brand brak uit tijdens het optreden van een rockband in nachtclub Kiss in het centrum van de zuidelijke plaats Santa Maria. Tijdens het optreden zou een van de bandleden een brandende fakkel te dicht bij het plafond hebben gehouden. Daardoor vloog isolatiemateriaal in brand, waarbij dikke rookwolken ontstonden.

In de nachtclub, waar 2000 mensen in kunnen, waren zeker 500 mensen, zegt de burgemeester van Santa Maria.

Gestikt

In de paniek die ontstond, konden mensen de uitgang niet vinden. Veel mensen zijn onder de voet gelopen. Andere slachtoffers zijn gestikt door de rook. Het gebouw zou maar één uitgang hebben. Veel mensen zijn de toiletruimte ingelopen, die vlak bij de uitgang is, en werden daar verdrukt.

Om de lichamen te kunnen bergen, was een extra opening gehakt in de muur van het gebouw. Gouverneur Genro van de staat Rio Grande do Sul, waarin Santa Maria ligt, spreekt op Twitter van een "tragische zondag".

President Dilma Rousseff komt vervroegd terug naar Brazilië van een internationale top in Chili. Ze reageerde daar zeer aangedaan. In Santa Maria zijn dertig dagen van rouw afgekondigd. De carnavalsfeesten zijn er afgelast.

Vergunning

In Braziliaanse media wordt gespeculeerd over de toedracht van de ramp. Getuigen zeggen dat de discotheek één nooduitgang had, die zou zijn geblokkeerd door portiers om te voorkomen dat feestgangers zouden vertrekken zonder te betalen. Ook wordt gezegd dat de club geen vergunning meer had.

STER reclame