NOS NieuwsAangepast

Jacht beperkt vanwege winterweer

Verschillende provincies hebben het jagen op wilde dieren geheel of gedeeltelijk verboden vanwege het winterweer. Als laatste kondigde de provincie Utrecht een algeheel jachtverbod af.

Eerder deze week werd het jagen al aan banden gelegd in Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. Daar is het jachtverbod vaak wel beperkt tot bepaalde diersoorten of natuurgebieden.

Makkelijke prooi

"Door de sneeuw en het ijs worden reeën bijvoorbeeld minder schuw", vertelde boswachter Joris Hellevoort van het Utrechts Landschap in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze kunnen geen gras eten en hebben honger. Daardoor gaan ze nu ook overdag op zoek naar eten."

Ook andere dieren zijn door het winterweer een makkelijke prooi geworden, zei Hellevoort. "Zo hebben watervogels veel energie nodig om het water open te houden, anders wordt het helemaal lastig voor hen. Het is voor veel dieren een spannende tijd."

Stropers

Volgens Hellevoort houden jagers zich doorgaans goed aan een jachtverbod. "Maar stropers trekken zich niets van de regels aan, zoals altijd, dus daar blijven we goed op letten."

De boswachter denkt dat het jachtverbod in Utrecht weer wordt opgeheven als het enkele dagen flink heeft gedooid en er geen nieuwe vorst op komst is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl