De aardbevingen in Groningen, die veroorzaakt worden door gaswinning, worden in de toekomst mogelijk zwaarder. Een onderzoek in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken wijst dit uit.

Experts zijn het erover eens dat de bevingen samenhangen met de gaswinning en dat de aardbevingen in de toekomst sterker kunnen zijn dan tot nu toe wordt verwacht, schrijft Kamp aan de Tweede Kamer.

De enige oplossing voor het probleem is het terugschroeven van de gaswinning, maar dat heeft grote gevolgen voor heel Nederland. Ongeveer 97 procent van de Nederlandse huishoudens is afhankelijk van het gas.

Gasfornuizen

Het Groningse gas heeft in 2012 11,5 miljard euro opgeleverd voor de staatskas. Gas uit het buitenland inkopen leidt tot hogere energierekeningen. Daarbij komt dat gasfornuizen en andere apparaten op gas alleen werken op Nederlands gas.

Minister Kamp is niet van plan om de gaswinning te stoppen. Er wordt nu 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de versterking van woningen in het gebied. Kamp laat ook nog verder onder zoek doen naar de aardbevingen. Kamp houdt wel de mogelijkheid open dat de gaswinning nog kan stoppen. "Als je onderzoek doet, moet je dat serieus nemen," aldus Kamp.

Gevoel van veiligheid

Kamp neemt de conclusies van het onderzoek serieus, zo laat hij weten. "Dit heeft gevolgen voor het gevoel van veiligheid en leidt tot onzekerheid bij mensen die boven het gasveld in Groningen wonen," aldus Kamp. "De Nederlandse Aardolie Maatschappij neemt maatregelen om de veiligheid van mensen te vergroten en te zorgen dat eventuele schade wordt vergoed."

STER reclame