NOS NieuwsAangepast

Kabinet geschokt na zelfmoord Rus

Het kabinet is geschokt door de zelfmoord van de Russische activist Aleksandr Dolmatov in een Nederlands terugkeercentrum voor afgewezen asielzoekers. Dit zei vicepremier Asscher na afloop van de ministerraad.

Op staatsbezoek in Singapore noemde koningin Beatrix vanmorgen de dood van Dolmatov een grote tragedie. Volgens Asscher gaf de koningin "uiting aan haar gevoelens". "Het is een uiting van geschoktheid die de Nederlandse regering voelt," aldus Asscher. Volgens de vicepremier zijn de uitspraken van het staatshoofd een feitelijke constatering.

Het kabinet is verantwoordelijk voor de uitspraken van de koningin, omdat het kabinet ministerieel verantwoordelijk is.

Moeder

De moeder van Dolmatov heeft in een brief aan koningin Beatrix opheldering gevraagd over de gang van zaken rond de dood van haar zoon.

Dolmatov maakte deel uit van de Russische oppositiebeweging Het Andere Rusland. In juni vorig jaar vluchtte hij naar Nederland, omdat hij vreesde voor arrestatie. Naar eigen zeggen werd hij achtervolgd door de geheime Russische dienst. Zijn asielverzoek werd in december afgewezen en Dolmatov ging daar tegen in beroep.

Ondanks dit beroep werd hij naar een terugkeercentrum overgeplaatst, waar hij zelfmoord pleegde. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de zelfmoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl