Dashboardcam populair in Rusland

time icon Aangepast

Steeds vaker duiken er YouTubefilmpjes op van bizarre ongelukken. Niet geheel toevallig, want veel automobilisten hebben tegenwoordig een cameraatje bij de voorruit geïnstalleerd. Vooral in Rusland is het een populair fenomeen.

Gisteren zagen we hoe een meisje van een jaar oud bijna door een vrachtwagen werd overreden. De chauffeur van de auto waar de dreumes in lag, raakte in een slip en botste met de achterkant tegen een tegemoetkomende vrachtwagen. Door de botsing werd het kind uit de auto geslingerd.

Eind december maakte een automobilist beelden van een Toepolev die bij de landing van de baan schoot en deels op de snelweg terechtkwam. Het ongeluk bij een vliegveld in Moskou was waarschijnlijk veroorzaakt doordat de remmen van het vliegtuig het niet deden.

Corrupt

Steeds meer Russen hebben zo'n dashboardcamera. Vaak uit voorzorg, omdat het beeldmateriaal kan dienen als bewijs tegenover de vaak corrupte verkeerspolitie. Maar er zijn ook burgers met slechte bedoelingen, zoals hier en hier te zien is.

We zien hoe een auto een botsing veroorzaakt door hard achteruit te rijden. Met dank aan de camera krijgt uiteindelijk de boosdoener een boete en niet het slachtoffer.

Roem

Maar ook zonder corruptie en oplichtingspraktijken heeft de 'dashcam' zo zijn voordelen. Want ook de eeuwige YouTube-roem kan de filmer ten deel vallen als de camera een spectaculair ongeval vastlegt.

Het liefst natuurlijk met een goede afloop, zoals in dit filmpje te zien is: twee vrachtwagens botsen op elkaar. De tegenligger heeft wel heel veel geluk.

STER Reclame