NOS NieuwsAangepast

Shell wil Oekraïens schaliegas

Energieconcern Shell heeft gisteravond met Oekraïne een deal gesloten over schaliegas. Met de overeenkomst is 10 miljard dollar gemoeid, ongeveer 7,5 miljard euro. Het is de grootste Europese investering in schaliegas tot nu toe.

De partijen gaan samenwerken op het Joezivska-veld in het oosten van Oekraïne. Op termijn zal het jaarlijks tenminste 7 miljard dollar moeten opleveren,aldus de Oekraïense minister van Energie. Het land heeft een van de grootste voorraden schaliegas in Europa.

Gastekorten

Oekraïne wordt met de productie van schaliegas minder afhankelijk van gas uit Rusland. De import van Russisch gas leidde eerder tot spanningen en gastekorten. Beide landen ruzieden over de gasprijzen, waarna Rusland de toevoer van gas soms stillegde.

Het winnen van schaliegas is omstreden. Op kilometers diepte wordt de grond met chemicaliën bewerkt, wellicht met schadelijke gevolgen voor het mileu. In de Verenigde Staten wordt nu al op grotere schaal schaliegas gewonnen.

Greenpeace Zwitersland hield een kleine demonstratie op de plaats waar de bestuursvoorzitter van Shell Peter Voser en de Oekraïnse minister van Energie samenkwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl