Claim roofkunst Katz afgewezen
Een groot aantal door de nazi's geroofde kunstwerken gaat waarschijnlijk niet terug naar de nabestaanden van de eigenaren. Dat meldt Nieuwsuur.
Een adviescommissie van het ministerie van Cultuur heeft het verzoek voor teruggave van 188 schilderijen afgewezen. Volgens familieleden behoorden 189 schilderijen toe aan de Joodse broers en kunsthandelaars Benjamin en Nathan Katz. Eén schilderij voldoet wel aan de voorwaarden. Dat is 'Man met hoge baret' van Ferdinand Bol. Dat werk hangt al jarenlang in Museum Gouda.
Collecties
De Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog adviseert de overheid over roofkunst. De commissie heeft in de afgelopen tien jaar meer dan 130 claims behandeld.
Veel schilderijen die door de nazi's zijn geroofd of aangekocht zijn tegenwoordig onderdeel van een museale collectie en zijn vaak in bezit van het Rijk of een stichting.
Volgens de commissie kan van 188 schilderijen uit de claim Katz niet worden bewezen dat die werken in bezit waren van de Joodse broers of dat er sprake was van verkoop onder dwang.
'Goed nieuws'
Directeur Gerard de Kleijn van Museum Gouda noemt het besluit goed nieuws voor de Nederlandse musea, "maar het is pech voor Museum Gouda dat de enige toegewezen claim het schilderij van Ferdinand Bol betreft. 'Man met hoge baret' hangt hier al meer dan 50 jaar en het past hier ook goed. We hebben iets met Ferdinand Bol. Zijn 'Man met hoge baret' is gevoelig en geheimzinnig".
Museum Gouda heeft er goed voor gezorgd, schrijft De Kleijn op de website van het museum. "Het werk hing wisselend op zaal en in het depot. We zullen onze vaste bezoekers gelegenheid geven afscheid te nemen van de 'Man met de hoge baret', die elke bezoeker onderzoekend en een beetje droef aankijkt. De hele maand februari is het schilderij nog te bezichtigen. Waarschijnlijk voor het laatst."