NOS NieuwsAangepast

NK ijsvissen 'op plankjes'

Voor het eerst wordt een Nederlands kampioenschap ijsvissen gehouden. In de Noordoostpolder strijden straks 25 hengelaars tegen elkaar wie de meeste vis onder het ijs vandaan haalt.

Voor ieder van de deelnemers wordt een gat met een doorsnee van 15 centimeter geboord, waarin met een speciaal hengeltje wordt gevist.

Het kampioenschap is een initiatief van boswachter Harco Bergman. Hij is ook beheerder van natuurcamping De Veenkuil in Bant en zocht voor zijn gasten een "natuurbeleving voor in de winter". Een kampvuur in combinatie met langlaufen viel bij gebrek aan sneeuw af, maar in Lapland deed Bergman een ander idee op.

De boswachter zag daar op een 30 centimeter dikke ijsvloer om de zoveel meter mensen staan, die in hun eigen 'wak' zaten te hengelen. Met een ijsboor en 25 hengeltjes ging hij naar huis.

Concentratie

Volgens Bergman is het niet zo dat vissen onder het ijs sneller bijten. "We zullen geen bakken met vis naar boven halen. "Als een deelnemer een vis heeft gevangen, maakt hij dat duidelijk met een vlaggetje. De jury komt dan kijken, waarna het de vangst weer wordt 'teruggegeven' aan het water.

Het komt bij ijsvissen vooral aan op concentratie, zegt Bergman. "Hoe kouder het is, hoe meer je concentratie afneemt. Dat maakt het extra spannend."

De deelnemers doen er goed aan om zich stevig in te pakken om enkele uren te kunnen stilstaan in de kou. "We adviseren een plankje mee te nemen, zodat je niet op het ijs hoeft te staan."

De eerste Nederlands kampioen krijgt een beker mee naar huis en een onderwatercamera. Voor de deelnemer die de grootste vis uit het water haalt, staat een fiets klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl