NOS NieuwsAangepast

Minister bindt in: geen promotiestudent

Minister Jet Bussemaker gaat niet door met haar plan voor 'promotiestudenten' na kritiek van de Raad van State vanochtend. Volgens de Raad wordt het daardoor minder aantrekkelijk om in Nederland te promoveren, zowel voor Nederlandse als buitenlandse studenten.

De minister wilde promovendi voortaan niet meer laten 'werken' bij de universiteit, maar ze als studenten behandelen en een beurs geven. De promovendus krijgt dan geen salaris, maar een beurs. Dat is goedkoper voor de universiteit, die dan meer promovendi kan aannemen.

Duurder

Maar volgens de Raad van State wordt het voor Nederlandse en buitenlandse studenten wél duurder om te gaan promoveren. En laat nou net een groot deel van de promovendi in technische en natuurwetenschappelijke vakken uit het buitenland komen.

De Raad is bang dat minder studenten zouden willen promoveren als het plan werkelijkheid zou worden, en dat rechten- en economiestudenten eerder voor een carrière in het bedrijfsleven zouden kiezen.

De minister is het dus eigenlijk wel met de Raad van State eens en heeft nu beloofd het plan in te trekken. In plaats daarvan gaat ze kleinschalige experimenten houden met haar plan om de effecten in kaart te brengen.

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl