NOS NieuwsAangepast

Koningin ziet kansen in Brunei

Ze zei het tijdens haar toespraak niet met zoveel woorden, maar de boodschap van koningin Beatrix aan de sultan van Brunei was duidelijk. De samenwerking met Shell op het gebied van olie en gas is al bijna 100 jaar uitstekend. Nu wil Nederland graag helpen om naar nieuwe inkomsten voor het sultanaat te zoeken.

De koningin is op staatsbezoek in Brunei dat op het eiland Borneo ligt.

Het staatje is ongeveer zo groot als Gelderland met maar 400.000 inwoners. Het is schatrijk door de vondst van olie in de vorige eeuw. Vrijwel heel de economie en de daaraan verbonden welvaart is afhankelijk van die olie.

Maar, en dat weten ze inmiddels ook in Brunei, die olievoorraad is ooit uitgeput. Het land heeft voor nog zo'n 30 jaar olie in de grond, misschien wat langer.

Straatverlichting

De sultan, die het in Brunei alleen voor het zeggen heeft, beseft dat inmiddels ook. Er worden andere inkomsten gezocht en het land wil minder afhankelijk worden van olie als energiebron.

Een nieuwe inkomstenbron is bijvoorbeeld het toerisme. Ook wil Brunei een grotere rol voor de haven. Verder wordt nagedacht over energiebesparing; in het oliestaatje kost een liter benzine 30 eurocent.

Philips ziet op dat gebied kansen. Het concern is in gesprek met de regering van Brunei om de straatverlichting te voorzien van led-lampen.

Morgen is er een ontmoeting van grote Nederlandse bedrijven als Shell, Phillips, SBM offshore, Thales en Royal Haskoning met een aantal Bruneise ministers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl