NOS NieuwsAangepast

Weer intercity's Nederland-België

Vanaf het komend weekend rijden er weer intercity's tussen Roosendaal en Antwerpen. Dat hebben de Belgische spoorwegen, NMBS, in Brussel bekendgemaakt.

Op het traject Amsterdam-Antwerpen reed sinds begin december de Fyra, maar door problemen met die treinen, konden treinreizigers nu alleen nog maar met een stoptrein. Over dat hele traject gaan dus weer intercity's rijden. Het laatste stuk naar Brussel is nog wel met een stoptrein en reizigers moeten ook nog in Roosendaal overstappen.

Ultimatum

De NMBS heeft de Italiaanse fabrikant van de hogesnelheidstrein een ultimatum gesteld. AnsaldoBreda krijgt drie maanden de tijd om alle problemen met de Fyra op te lossen, anders verbreekt het Belgische spoorbedrijf het contract. "Het is onze verdomde plicht te zorgen dat de treinen goed, stipt en veilig rijden'', zei topman Descheemaecker van NMBS.

Hij heeft goede hoop dat AnsaldoBreda de problemen binnen drie maanden oplost. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan kan snel worden besloten het contract te verbreken, zegt Descheemaecker. De NMBS stelt hoe dan ook de fabrikant in gebreke voor de huidige schade.

Voldoende ruimte?

De NS is blij met het besluit van de NMBS om weer intercity's in te zetten tussen Antwerpen en Roosendaal. De NS wacht nog op ProRail dat moet bekijken of er voldoende ruimte op het spoor is om ook Nederlandse intercity's in te zetten. Binnen een paar dagen wordt duidelijk of er weer Nederlandse intercity's kunnen rijden en hoe vaak.

Eind vorige week besloten de Belgische spoorwegen voorlopig een punt te zetten achter het project omdat er schade was ontstaan aan de bodemplaten van Fyra-treinen. Meteen besloot de NS het voorbeeld van NMBS te volgen. De Tweede Kamer is het eens met dat besluit en wil dat er weer gewone intercity's worden ingezet.

Ook staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur vindt dat er zo snel mogelijk een alternatief moet komen voor de Fyra. Ze heeft de NS en de NMBS verder gevraagd hoe ze de problemen permanent willen oplossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl