NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Volksheld Kelly eindelijk begraven

Ned Kelly, de beruchtste crimineel van Australië, is na 132 jaar begraven. De bendeleider (1855-1880) overviel banken en vermoordde drie politieagenten. In 1880 werd hij op 25-jarige leeftijd opgehangen. Omdat Kelly het opnam tegen het Britse gezag, werd hij ook als volksheld beschouwd.

Zijn nazaten en fans kwamen bijeen voor een herdenking in Victoria. Een lichtgroene lijkwagen bracht de kist naar poort van de begraafplaats in Greta, waar tientallen mensen stonden te wachten.

De lichamelijke resten zijn in een kist begraven in de buurt van het graf van zijn moeder Ellen. Ook zijn broer Dan en bendelid Steve Hart liggen er begraven.

Massagraf

Na zijn dood kwam Kelly's lijk terecht op de begraafplaats van een gevangenis, in een massagraf. Zijn stoffelijke resten werden in 2009 gevonden. Onder meer met dna van zijn nazaten werd hij geïdentificeerd.

Het grootste deel van Kelly's schedel ontbreekt nog steeds. De schedel werd al eerder teruggevonden en in 1978 tentoongesteld. Een deel daarvan is toen gestolen.

Familielid

Het is volgens Joanne Griffiths, een achter-achternichtje van Kelly, een enorme opluchting dat haar voorvader is begraven. "Het gaat vandaag niet om veroordelen, het gaat om het begraven van een familielid", zei ze.

Een stuk van Kelly's schedel is met zijn overblijfselen begraven. Het graf is bedekt met beton om plunderingen te voorkomen. "Er stond een prijs op zijn hoofd, zelfs toen hij dood was", zei Griffiths.

STER reclame