Internetondernemer Kim Dotcom heeft zijn nieuwe downloadsite gelanceerd. De site Mega is de opvolger van Megaupload.com, dat een jaar geleden door de FBI offline werd gehaald omdat er illegale bestanden gedownload konden worden.

Volgens Dotcom, een Duitser die eigenlijk Kim Schmitz heet, had de nieuwe site binnen een paar uur al 250.000 geregistreerde gebruikers. Later vandaag houdt hij een groot feest om de lancering van de nieuwe site te vieren.

Mega wordt een te duchten concurrent voor de grootste spelers op de markt. Gebruikers kunnen er gratis tot 50 gigabyte aan bestanden uploaden. Dat is 25 keer zo veel als bij Dropbox en tien keer zo veel als bij Google Drive. Tegen betaling kan die opslagcapaciteit worden verhoogd.

Arrestatie

Een jaar geleden werd Dotcom op verzoek van de FBI gearresteerd in zijn villa in Nieuw-Zeeland. Hij en zijn medewerkers worden onder meer verdacht van internetpiraterij en het schenden van auteursrechten. Hij is inmiddels op borgtocht vrij, het uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten is nog in behandeling.

Op Megaupload konden gebruikers informatie uploaden en uitwisselen. Volgens Dotcom kan hij niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat de gebruikers van zijn site deden.

Versleuteld

Op zijn nieuwe site Mega worden de gegevens versleuteld, zodat ze alleen toegankelijk zijn voor de gebruikers. De beheerder van de site kan daardoor niet zien wat er op wordt gezet.

Dotcom zegt dat, als hij in het verleden al een fout zou hebben gemaakt, dat nu niet het geval meer is. "Hoe kan ik dingen controleren waarvan ik niet weet dat ze er zijn?"

STER reclame