NOS NieuwsAangepast

NZa maakt werk van 'oorsmeergate'

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat met artsen en ziekenhuizen praten over torenhoge rekeningen voor eenvoudige ingrepen. Zo stuurde een kno-arts uit ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen een rekening van meer dan 1000 euro voor het verwijderen van oorsmeer. Die zaak wordt in een Volkskrant-serie over consumentenzaken 'oorsmeergate' genoemd.

De verzekeraar vergoedde de rekening zonder verder informatie in te winnen. Het schoonmaken van oren door een specialist kost gewoonlijk 110 euro en bij de huisarts een tientje.

'Microscopisch oortoilet'

Vorig jaar stuurde de NZa al een brief naar ziekenhuizen en specialisten over de hoge rekeningen. De toezichthouder in de zorg vroeg om een duidelijke omschrijving van simpele behandelingen op de declaraties.

Maar veel artsen gebruiken op hun factuur een zogenoemde DBC-code. Als er oorsmeer wordt verwijderd, heet dat "microscopisch oortoilet" en daarvoor geldt een veel hoger tarief.

Omdat de klachtenstroom over hoge declaraties aanhoudt, gaat de NZA nu gesprekken voeren. Daarbij worden ook de verzekeraars en de brancheorganisaties in de zorg betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl