Bij de Rabobank-ploeg, die bestond van 1996 tot 2012, is vanaf het eerste jaar al doping gebruikt. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van gesprekken met tientallen betrokkenen.

Eerder berichtte ook de NOS al over dopinggebruik in de beginjaren bij de ploeg.

Een van de renners, die anoniem wenst te blijven, verklaarde tegenover NRC Handelsblad dat Rabobank er destijds niet aan te pas kwam, omdat er in het peloton massaal epo werd gebruikt. Manager Jan Raas zou na een totaal mislukt voorjaar de beste renners bij zich hebben geroepen.

"Daar, op die bespreking, is toen voor het eerst het epo-woord gevallen. In de Tour van 1996 werd voor het eerst door meerdere Rabobank-renners epo gebruikt", aldus een anonieme ex-renner. "En daarna werden we één voor één door ploegarts Geert Leinders bijgepraat over wat epo was en hematocriet, en wat de voordelen waren en de nadelen."

Hij schetst een beeld van een ploeg waar dopinggebruik vanaf dat moment normaal was.

Tour 2007 breekpunt

Dat bleef zo, tot de Tour de France van 2007. Dat jaar wordt Rabobank-renner Michael Rasmussen, rijdend in de gele trui, door zijn eigen ploeg uit de Tour gezet, nadat blijkt dat hij gelogen heeft over zijn verblijfplaats om dopingcontroles te ontlopen.

Daarna wordt doping in de Rabobank-ploeg niet meer geaccepteerd, aldus een andere oud-renner in de krant. "Na de Rasmussen-Tour was er zero tolerance vanuit de ploeg. Achteraf was dat misschien mijn redding. Anders had ik misschien andere keuzes gemaakt."

Thomas Dekker: hulp van ploegarts

Thomas Dekker zegt in interview met de krant dat hij in zijn tijd bij Rabobank epo gebruikte en dat ploegarts hem daarbij hielp.

"Later kwam daar bloeddoping bij en dat gebeurde eveneens onder toeziend oog van de medische staf", zegt Dekker, die vanwege doping al een schorsing uitzat.

"Doping hoorde er gewoon bij en ik was eenvoudig te beïnvloeden. Ik wilde erbij horen, ik wilde winnen. Eigenlijk had ik toen mensen nodig die zeiden dat ik met mijn fikken van doping moest afblijven, maar die waren er niet. Integendeel", zegt Dekker.

"Doping betaald met prijzengeld"

De coureurs hoefden de doping niet zelf aan te schaffen. Die werd volgens een renner voor een deel betaald met prijzengeld. Een andere renner zegt dat er koelkastjes mee in het vliegtuig gingen om de epo koel te bewaren.

In het artikel worden ook Erik Dekker en Michael Boogerd als gebruikers van verboden middelen genoemd, maar beide oud-renners blijven ontkennen.

Rabobank besloot eind 2012 met de sponsoring van de ploeg te stoppen na een vernietigend rapport van het USADA, het Amerikaans antidopingbureau. In dat rapport geeft Levi Leipheimer toe dat hij doping gebruikte toen hij tussen 2002 en 2004 voor Rabobank reed.

STER reclame