Een deel van de miljoenen die het vorige kabinet heeft uitgetrokken voor extra personeel in de ouderenzorg is door zorginstellingen verkeerd gebruikt. Dat schrijft het AD, dat onderzocht hoe het geld is besteed.

Het vorige kabinet stelde op initiatief van de PVV 370 miljoen euro beschikbaar om meer handen aan het bed te krijgen. Vakbond Abvakabo FNV vroeg in een enquête onder 1800 leden wat zij hebben gemerkt van het extra geld.

Uit de enquête blijkt dat de werkdruk in de ouderenzorg onverminderd hoog is. 70 procent van de verpleegkundigen zegt in het afgelopen jaar geen nieuwe collega's te hebben gekregen.

Consultants

Het AD onderzocht hoe de instellingen die er in de enquête slecht van afkwamen, het geld hadden besteed. Daaruit blijkt dat het onder meer naar consultants, cursussen en software is gegaan. Instellingen zeggen terughoudend te zijn met het aannemen van nieuwe mensen, omdat ze vrezen dat de politiek het extra geld weer intrekt.

Fleur Agema van de PVV wil opheldering van de minister. Staatssecretaris Van Rijn zegt in het AD geen signalen te hebben ontvangen dat geld verkeerd wordt besteed.

STER reclame