NOS NieuwsAangepast

Otter in Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen in Flevoland is een otter gezien die op eigen kracht de weg naar het natuurgebied heeft gevonden. Dat is voor zover bekend voor het eerst, meldt Staatsbosbeheer.

De otter is de afgelopen week gefilmd met een cameraval. Staatsbosbeheer vat de komst van de otter op als een compliment voor de waterkwaliteit in het gebied. "Dit toont aan dat de Ecologische Hoofdstructuur werkt."

Weerribben

Voor de Kerst vonden boswachters sporen en uitwerpselen van een otter. De kans is groot dat hij uit de Weerribben komt, waar 10 jaar geleden otters zijn uitgezet.

Een groter verspreidingsgebied voor de otter betekent dat de soort grotere overlevingskansen heeft, zegt Staatsbosbeheer.

Uitgestorven

Ongeveer 50 jaar jaar geleden stierven de otters in het rivierengebied uit. In de moerasgebieden van Noordwest-Overijssel en Friesland hielden ze het een paar decennia langer vol, maar ook daar redden ze het uiteindelijk niet.

Nu leven er in Nederland weer ongeveer 60 otters. De meeste daarvan leven in Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland. Verder zijn er nog een paar verspreid over het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl