De NOS en Nieuwsuur hoeven een onderwerp over de zogenoemde brievenbusfirma's niet te rectificeren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag geoordeeld.

Op 5 december 2012 zonden Nieuwsuur en de NOS het onderwerp over belastingontwijking door buitenlandse bedrijven uit, naar aanleiding van een discussie in de Tweede Kamer. Een meerderheid in het parlement wil ontwijking via brievenbusfirma's aanpakken. Veel buitenlandse ondernemingen maken gebruik van die fiscale route, waaronder popgroepen als The Rolling Stones.

In een kort geding betoogde de Promogroup namens de Rolling Stones dat zowel zij als de popgroep reputatieschade hebben geleden. Dat zou komen door het gebruik van de term 'brievenbusfirma' en de suggestie dat er belasting wordt ontweken.

Toelaatbaar

De rechter is het daar niet mee eens en vindt de term brievenbusfirma toelaatbaar. Volgens de rechter is de typering gebruikt in de context van het maatschappelijk debat in Nederland over het belastingklimaat.

Bovendien geeft de rechter aan dat krantenkoppen of vooraankondigingen van een televisie-item wat 'korter door de bocht' mogen zijn dat het verhaal zelf.

STER reclame