De Russische activist Aleksandr Dolmatov is deze week onterecht in een uitzetcentrum gezet, zegt zijn advocaat Marq Wijngaarden. Dolmatov (35) pleegde gisterochtend zelfmoord in zijn cel in Rotterdam. Een dag eerder was hij vastgezet.

"Dolmatov was volstrekt legaal in Nederland", zei Wijngaarden in het NOS Radio 1 Journaal. "Er was vorige week vrijdag beroep ingesteld tegen de afwijzing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en dat mag je gewoon hier afwachten. Dan heb je niets te zoeken in een uitzetcentrum."

Dolmatov vluchtte in juni naar Nederland omdat hij zich niet veilig voelde. Hij had politiek asiel aangevraagd, maar die aanvraag was afgewezen. Wijngaarden: "De motivatie van de IND was dat mijnheer Dolmatov geen groter risico liep bij een terugkeer naar Rusland dan een boete van 500 roebel."

Russische geheime dienst

De activist deed in mei 2012 mee aan een betoging in Moskou tegen president Poetin. Hij was lid van de oppositiepartij 'Een ander Rusland'. De betoging liep uit op een confrontatie met de politie en Dolmatov werd gearresteerd. Nadat hij weer was vrijgelaten, werd hij naar eigen zeggen voortdurend geschaduwd.

Wijngaarden denkt dat Dolmatov werd bedreigd door de Russische geheime dienst. "Maar hij heeft dat nooit bevestigd", zei de advocaat.

De IND wil niet reageren omdat het onderzoek nog loopt.

Staatssecretaris Teeven heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie opdracht gegeven de zelfmoord van Dolmatov te onderzoeken. Hij verwacht dat dat onderzoek 6 tot 8 weken duurt.

STER reclame