NOS NieuwsAangepast

Middelbare scholen krijgen eigen radiostations

In de VS bestaat het al bijna een eeuw en nu moet het ook in Nederland van de grond komen: schoolradio. Radiostations op middelbare scholen. Het Hooghuis uit Oss startte vandaag met sCOOLradio. Leerlingen maken elke dag radio en krijgen daarbij een professionele dj-opleiding.

Midden in het schoolgebouw staat een glazen studio, van waaruit elf jonge dj's programma's maken. In de pauzes zijn de uitzendingen te horen in de gangen en de kantine, maar uiteraard heeft het station ook een stream op internet.

"We hebben het niet alleen over school, maar over alles wat er in jongeren omgaat. Uitgaan en feestjes, zoenen, jongen, meisjes, relaties, alles", legt één van de dj's uit.

Hoe jonger, hoe beter

Het dj-team is geen willekeurige groep leerlingen. Stuk voor stuk moesten ze auditie doen om een plekje te krijgen bij het team sCOOLradio. Vijftig leerlingen schreven zich in en uiteindelijk zijn er dus elf uitgekozen. Ze krijgen een dj-opleiding, waarbij ze onder meer worden gecoacht door Timo Kamst, opleidingscoördinator van de 3FM DJ School.

Timo is blij met de samenwerking met sCOOLradio. "Hoe jonger je talent scout, hoe beter dat is voor hun ontwikkeling. Vandaar dat middelbare scholen nu aan de beurt zijn." Met een beetje geluk hoor je één van de dj's, die nu op school beginnen, over een paar jaar op 3FM.

De publieke popzender heeft plannen om meer scholen te begeleiden bij het opzetten van hun eigen radiostation.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl