NOS NieuwsAangepast

Russische godfather vermoord

In Moskou is een van de belangrijkste leiders van de Russische maffia vermoord, Aslan Oesojan, alias Opa Hassan. De 75-jarige Oesojan had in de Russische onderwereld de eretitel vor v zakone (dief in de wet), gelijk aan het Amerikaanse godfather.

Oesojan werd doodgeschoten door een sluipschutter toen hij een restaurant uitliep. Hij werd met een kogel in het hoofd geraakt. Bij de schietpartij raakte ook een vrouw gewond door twee kogels.

De politie denkt dat de schutter enige tijd heeft zitten wachten: in een tegenoverliggend pand werd naast zes patronen ook een klapstoel gevonden.

Vergelding

De organisatie van Oesojan houdt zich bezig met wapenhandel, gokken en afpersing. Oesojan was in Sovjettijden begonnen met criminele activiteiten, maar wist vooral veel macht te krijgen toen de Sovjetunie instortte. Het machtsvacuüm dat ontstond, werd gevuld door de maffia.

Het is nog niet bekend wie er achter de moord zit, maar de politie gaat uit van een afrekening. Volgens correspondent David Jan Godfroid was het de afgelopen jaren juist rustig in de Russische onderwereld. "De maffiaclans leken de markt verdeeld te hebben. Ze lieten elkaar redelijk met rust."

Godfroid denkt dat de moord op Oesojan die rust zal verstoren. "De vergelding van zijn dood zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl