PvdA wil regeling werkloze piloten

Aangepast

Het PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil dat er een regeling komt voor de grote groep werkloze, jonge piloten in Nederland.

Die hebben vaak een schuld van enkele tonnen, zonder dat ze zicht hebben op een baan en daarmee op afbetaling van de schuld. Kuiken wil dat staatssecretaris Mansveld kijkt naar een beter vangnet voor de pas afgestudeerde verkeersvliegers.

Het Kamerlid wil ook dat de staatssecretaris onderzoekt of er maatregelen genomen kunnen worden om de verstoorde verhoudingen op de markt voor verkeersvliegers te herstellen.

Nederland telt een tiental opleidingen tot verkeersvlieger. Die leiden nog steeds een paar honderd piloten per jaar op, terwijl de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen al jaren bijna geen nieuwe piloten aannemen.

Prijsvechters

Sommige vliegscholen hebben overeenkomsten met buitenlandse luchtvaartmaatschappijen en doen hun best om leerlingen aan een baan te helpen, maar lang niet alle scholen slagen daarin.

Vaak komen piloten terecht bij prijsvechters als Ryanair, waar ze dan freelance voor werken. Ook krijgen vliegers in toenemende mate werk bij luchtvaartmaatschappijen in Aziƫ die op de Europese zwarte lijst staan.

De VNV, de vakbond van verkeersvliegers, schat dat er momenteel 1200 tot 1300 jonge piloten door het ontbreken van een 'echte' baan in grote financiƫle problemen zitten. Ze hebben gemiddeld een schuld van 150.000 euro.

Facebook

Veruit de meeste leningen, ongeveer 90 procent, zijn verstrekt door ABN Amro. Een groep werkloze vliegers overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de bank, omdat ze vinden dat ze verkeerd zijn voorgelicht over de lening.

De groep is onlangs een Facebook-pagina gestart en heeft inmiddels al bijna 900 vrienden.

STER Reclame