NOS NieuwsAangepast

Proces illegale antibiotica proef OM

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

In Groningen is vandaag het proces begonnen tegen zes mensen die verdacht worden van illegale handel in antibiotica. Het Openbaar Ministerie wil hen veroordeeld krijgen voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

De zes zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het in bezit hebben, verpakken en afleveren van niet-geregistreerde geneesmiddelen. Ook worden ze beschuldigd van het plegen van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Dieren mogen alleen antibiotica krijgen op voorschrift van de dierenarts. Maar veel veehouders willen hun dieren preventief antibiotica geven om ziekten in de vaak overvolle stallen te voorkomen. Zij gebruiken daarvoor onder meer illegale medicijnen.

Strafmaat

In het voorjaar van 2011 namen inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 3,5 ton illegale antibiotica in beslag. Dat gebeurde bij huiszoekingen in zes bedrijven en zes woningen in de provincies Groningen en Overijssel. De antibiotica werden volgens het OM illegaal geïmporteerd vanuit China en India, vermoedelijk via Polen.

De hoofdverdachte leverde de antibiotica aan tussenhandelaren en pluimveehouders die het weer doorverkochten aan in totaal 24 boeren in Noord-Nederland en Duitsland.

Die boeren hebben een schikkingsvoorstel gekregen van een bedrag tussen de 1.500 en 6.000 euro om vervolging te voorkomen.

In 2011 werd in de hele pluimveesector 35 ton legale antibiotica gebruikt.

Met dit proces wil het OM nagaan of de verdachten veroordeeld kunnen worden voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Hierop staat maximaal 15 jaar celstraf. De strafmaat kan oplopen tot twintig jaar als ook deelname aan een criminele organisatie bewezen kan worden. Het OM wil vooral de ernst van het delict duidelijk maken.

Grondstoffen

In de rechtszaal voerde de verdediging aan dat de verdachten alleen maar handelden in grondstoffen en dat is toegestaan. Ook zou er helemaal geen rechtstreeks verband zijn tussen antibioticagebruik in de pluimveesector en gevaar voor de volksgezondheid. De verdediging mag van de rechtbank hierover een aantal aanvullende getuigen horen.

Microbiologen en infectiologen zijn het erover eens dat het grootschalige gebruik van antibiotica in de veeteelt grote risico's met zich meebrengt voor mensen.

Hoe meer antibiotica gebruikt wordt, hoe meer en hoe sneller resistentie ontstaat bij mens en dier. Nederlandse artsen gaan bij mensen zeer terughoudend om met antibiotica. In de veesector is de laatste drie jaar de hoeveelheid legaal gebruikte antibiotica ook drastisch teruggedrongen. Maar in de intensieve veeteelt worden nog altijd heel veel antibiotica gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl