NOS NieuwsAangepast

SGP zet deur voor vrouwen op kier

De SGP gaat zijn reglement veranderen, zodat vrouwen in theorie op de kieslijst kunnen komen. Tegelijkertijd blijft de partij bij het standpunt dat er voor vrouwen geen rol is weggelegd in de politiek.

Met dit 'dubbelbesluit' wil de orthodox-protestantse SGP uitvoering geven aan een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde eerder dat de minister van Binnenlandse Zaken maatregelen moet nemen tegen de SGP, zodat vrouwen op de kieslijst kunnen komen.

Volgens voorzitter Van Leeuwen handhaaft de SGP zijn beginselen. Op Bijbelse gronden wijst de partij vrouwen in de politiek af, en dat blijft zo. Wat verandert is dat de formeel-juridische belemmeringen voor vrouwen om op de lijst te komen verdwijnen.

Maatregelen

Van Leeuwen verwacht niet direct dat SGP-vrouwen op de kandidatenlijst willen gaan staan. Maar hij erkent dat hij geen middelen heeft om het tegen te houden.

In een eerste reactie zegt minister Plasterk dat hij blij is met voorstel van het SGP-bestuur. Mogelijke maatregelen tegen de partij zijn daarmee van de baan.

Het voorstel van het partijbestuur om vrouwen in beginsel toe te laten tot kieslijsten moet nog goedgekeurd worden door de kiesverenigingen van de SGP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl