NOS NieuwsAangepast

Euthanasie voor eeneiige tweeling Marc en Eddy

Ze deden vrijwel alles samen: de Belgische eeneiige tweeling Eddy en Marc Verbessem. Ze waren doof vanaf hun geboorte, en werden ook nog eens geleidelijk blind. Omdat het lijden ze te veel werd vroegen ze euthanasie aan. En dat kregen ze.

Het is de allereerste keer dat er een dubbele euthanasie is uitgevoerd bij een eeneiige tweeling. De broers deelden een kamer en haalden allebei hun schoenmakersdiploma, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Omdat ze steeds slechter konden zien werden ze steeds afhankelijker van hun ouders, vertelt David Dufour, de arts van Eddy en Marc, aan de krant. "Ze waren ook bang dat hun ouders eerder zouden sterven dan zij, en dat zij er alleen voor kwamen te staan." De broer van de tweeling, Dirk Verbessem, zegt dat steeds meer kwalen kregen. "Ze waren echt moegestreden."

Eigen wens

Volgens de Belgische wet mag je euthanasie plegen als er sprake is van ondraaglijk fysiek of psychisch lijden en als de aanvrager zelf aangeeft euthanasie te willen. Hoewel de broers niet terminaal ziek waren en geen fysieke pijn hadden, gingen de artsen toch akkoord met hun wens.

Marc en Eddy voldeden volgens Wim Distelmans, van ULteam (Uitverklaring Levenseindevragen), aan alle voorwaarden voor euthanasie: "Er is veel aandacht voor het feit dat dit een eeneiige tweeling is, maar ook als zij apart voor me hadden gestaan, waren zij in aanmerking gekomen voor euthanasie", zegt hij. "Ze hoorden niets meer en het licht ging uit. Op zich is dat al vreselijk, ook zonder de gevolgen voor hun intermenselijke relatie."

De euthanasie vond plaats op 14 december. Het afscheid verliep "heel mooi en sereen", zegt hun huisarts.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl