NOS SchaatsenAangepast

Goud Wüst, podium geheel oranje

Ireen Wüst is in Heerenveen voor de tweede keer Europees allroundkampioene geworden.

De drievoudig wereldkampioene allround pakte ook in 2008 al EK-goud.

Wüst verwees Linda de Vries en Diane Valkenburg naar het zilver en brons en daarmee kreeg het EK bij de dames voor het eerst een volledig oranje podium. Op een WK hadden Stien Kaiser, Ans Schut en Carry Geijssen dat in 1968 gepresteerd.

Voor de derde keer in de historie waren goud, zilver en brons bij de dames voor één land; in 1990 en 2005 was het podium Duits. Na drie afstanden leek het er nog op dat voor het eerst de topvier uit één land zou komen, maar Antoinette de Jong handhaafde zich niet op plek vier.

Sábliková winnares slotafstand

Wüst ging na haar fraaie zege op de 3.000 meter al aan de leiding en versterkte haar positie door ook de 1.500 meter te winnen.

Op de vijf kilometer deed Martina Sábliková, wier EK-hegemonie na drie jaar doorbroken werd, een verwoede poging om het podium te halen. Dat mislukte, maar met 6.57,16 won ze wel de afstand, voor Wüst (7.01,95).

Voor Sábliková bleven in het klassement De Vries, die in een persoonlijk record van 7.02,77 derde werd op de vijf kilometer, en Valkenburg (7.05,56) buiten bereik. De Jong werd ondanks een dik PR (7.08,52) wel door de Tsjechische verdrongen.

Wüst: "Alles valt nu op zijn plek"

"Dit weekeinde valt alles op zijn plek", jubelde Wüst, die zei door haar ziekte een zware tijd te hebben gehad. "Ik kan nu zeggen dat ik toen mentaal in een wak zat. Ik ben blij dat mensen uit mijn buurt mij daaruit trokken."

De Vries kon haar geluk niet op na het zilver veiliggesteld te hebben door een ijzersterke 5.000 meter. "Een bizar PR, daar ben ik vet blij mee", straalde de TVM-ploeggenote van kampioene Wüst.

De Jong, die haar ambities na de eerste dag naar boven bijgesteld had en op de vierde plaats mikte, vond haar 1.500 meter ondanks een PR pover. De rust ontbrak volgens haar. "Ik wilde te graag", aldus de zeventienjarige rijdster van Jong Oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl