NOS NieuwsAangepast

Obama wil geen planeten opblazen

Met veel gevoel voor humor heeft het Witte Huis gereageerd op een petitie die president Obama opriep een Death Star te bouwen. De opstellers van de ludieke petitie betoogden dat het reusachtige wapen uit Star Wars een ideaal werkverschaffingsproject zou zijn in deze economisch slechte tijden.

Het Witte Huis heeft een website waarop Amerikaanse burgers petities kunnen indienen. Wordt de oproep meer dan 25.000 keer ondertekend, dan moet de Amerikaanse president reageren. De Star Wars-petitie was in een maand al ruim 34.000 keer ondertekend.

De Death Stars in de films zijn kunstmatige planetoïde-achtige schepen die zoveel vuurkracht hebben dat ze een hele planeet in één klap kunnen opblazen.

Problemen

Paul Shawcross, hoofd van de afdeling Wetenschap en Ruimtevaart van het Witte Huis, zegt dat er een paar flinke problemen zijn met het plan. "Men heeft berekend dat het 850.000.000.000.000.000 dollar kost om een Death Star te bouwen. Wij willen juist het begrotingstekort terugdringen, niet vergroten. Bovendien: deze regering wil geen planeten opblazen."

In het antwoord op de petitie wijst Shawcross ook nog op een ontwerpfout die pijnlijk duidelijk wordt in de Star Wars-films: een enkel ruimteschip is in staat het enorme project op te blazen. "Waarom zouden we daar belastinggeld aan uitgeven?"

Shawcross grijpt in het antwoord meteen de kans om uit te leggen wat voor spectaculaire projecten de VS in de loop der jaren wel heeft ondernomen in de ruimte, zoals het Internationale Ruimtestation ISS. "Als je goed naar de hemel kijkt, zie je dat er al iets in de ruimte zweeft. Dat is geen maan, het is een ruimtestation", zegt hij, in de woorden van Obi-Wan Kenobi.

Toekomst

En er is meer, herinnert Shawcross de lezer. "De VS heeft dan wel niks dat de Kessel Run in minder dan 12 parsecs kan doen", schrijft hij, een verwijzing naar de Millennium Falcon uit de films, "we hebben wel twee ruimtevaartuigen die ons zonnestelsel uitvliegen en bouwen een sonde die de buitenste lagen van de zon kan bezoeken."

"We leven al in de toekomst. Geniet ervan!", besluit Shawcross. "Of nog beter: help eraan mee door een wetenschappelijke studie te volgen. Dan is de Force pas echt met ons."

Overigens is Obama nog niet af van de sciencefictionfans: een petitie die oproept het ruimteschip Enterprise te bouwen is al door bijna 6000 Star Trek-fans getekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl