'Kerncentrale Tihange moet veiliger'

time icon Aangepast

In Maastricht hebben zo'n 1500 mensen gedemonstreerd tegen de kerncentrale Tihange in België. Ze zijn verontrust over het ontbreken van Nederlandse veiligheidsmaatregelen voor Tihange.

De kerncentrale ligt in de buurt van Luik, ongeveer 40 kilometer van Maastricht. Rond de centrale geldt een veiligheidszone van 10 kilometer. Volgens de actievoerders moet dat 80 kilometer zijn om mensen in Nederland en Duitsland te beschermen.

Binnen zo'n veiligheidszone krijgen bewoners jodiumpillen als er straling is vrijgekomen. Ook is er een evacuatieplan. Buiten de veiligheidszone is niets geregeld.

GroenLinks Statenlid Krabbendam vindt dat onbegrijpelijk omdat er bij problemen grote kans is op straling in Zuid-Limburg. Hij wil dat ook in Nederland jodiumpillen uitgedeeld worden en dat er een internationale rampenoefening gehouden wordt.

Haarscheurtjes

Een van de reactoren van Tihange is al maanden gesloten vanwege haarscheurtjes. Ook een reactor in Doel is om die reden dicht.

Een andere reactor in Tihange werd gisteren korte tijd gesloten vanwege technische problemen met de luchtdruk.

De kerncentrale in Borssele is volgens GroenLinks van dezelfde producent als de reactoren in Tihange en Doel. Statenlid Krabbendam snapt niet waarom de Nederlandse centrale niet is onderzocht op haarscheurtjes.

Petitie

Aan de demonstratie in Maastricht namen mensen deel uit Nederland, Duitsland en België. 11.000 mensen ondertekenden een petitie op internet. Burgemeester Hoes van Maastricht, die voorzitter is van de veiligheidsregio Limburg-Zuid, heeft de handtekeningen in ontvangst genomen.

Ook PvdA-gedeputeerde Kersten en Kamerlid Fokke (PvdA) hebben de handtekeningen gekregen. De actievoerders hopen op steun in de Tweede Kamer. Vorig jaar werd een motie voor meer veiligheidsmaatregelen van GroenLinks nog verworpen.

STER Reclame