NOS SchaatsenAangepast

Kramer leidt, Polen domineren mijl

Sven Kramer heeft op de EK allround in Heerenveen ook na de derde afstand de leiding in handen. De 1.500 meter verliep echter niet zoals gewenst.

De vijfvoudig Europees kampioen klokte 1.47,49 en eindigde daarmee slechts als achtste.

Renz Rotteveel (negende) en Jan Blokhuijsen (tiende) volgden hem op de voet.

De mijl werd gedomineerd door de Polen. Konrad Niezwiedzki (1.46,32) won de afstand en Zbigniew Brodka eindigde als tweede. Zij eisten vrijdag op de 500 meter ook al de eerste twee plekken voor zich op.

Blokhuijsen zakt

In de tussenstand zakte Blokhuijsen van de tweede naar de derde plaats, omdat Havard Bøkko wat tijd wist goed te maken. De blonde Noor voltooide de schaatsmijl in 1.46,78.

Kramer heeft zondag op de afsluitende tien kilometer een voorsprong van 5,72 seconden op Bøkko en 7,88 op Blokhuijsen. Ook de Noor Sverre Lunde Pedersen, die 8,90 moet zien in te lopen op de klassementsleider, doet nog mee om de prijzen.

Geen tien kilometer

Rotteveel en Ted-Jan Bloemen plaatsten zich met de respectievelijk negende en vijftiende plek in het klassement niet voor de afsluitende tien kilometer. De vier WK-startbewijzen kwamen evenwel niet in gevaar.

Rotteveel reed op de 1.500 meter naar behoren, maar had de pech dat een aantal subtoppers boven zichzelf uitsteeg. Voor Bloemen was de achttiende plaats op de mijl een passend einde van een dramatisch verlopen toernooi.

"Niet supergoed"

Kramer was niet erg verbaasd over zijn matige klassering. "Het ging zeker niet supergoed, maar ook niet slecht. Jan en ik betalen allebei een beetje de prijs voor een zwaar NK. Twee keer een hoog niveau in twee weken halen is lastig."

"Op de eerste dag ging het nog wel", vond de nationaal kampioen. "Maar op de 1.500 meter moet alles kloppen en vandaag raakte ik 'm niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl