De Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ heeft in tientallen gevallen afspraken gemaakt met niet goed functionerende artsen. In het VPRO-programma Argos zegt hoogleraar gezondheidsrecht Legemaate dat de zaak Jansen Steur wat dat betreft niet op zichzelf staat.

De deals waren simpel: de arts of verpleegkundige werd uitgeschreven uit het register en in ruil daarvoor werd er afgezien van een tuchtklacht. Legemaate zet daar grote vraagtekens bij. Hij zegt dat sommige fouten van artsen of verpleegkundigen zo ernstig waren dat er altijd een tuchtklacht had moeten volgen.

Seksueel misbruik

Als voorbeeld noemt Legemaate een zaak van een verpleegkundige die zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van een patiënt. Met hem sprak de IGZ af dat er zou worden afgezien van een tuchtklacht als de man zou beloven dat hij nooit meer in de gezondheidszorg aan de slag zou gaan.

Legemaate wijst erop dat het erg moeilijk te controleren is of iemand zich wel aan die afspraak houdt. Hij zegt verder dat de IGZ de gemaakte afspraken niet centraal bijhoudt, waardoor controle nog lastiger wordt.

Argos wordt vanmiddag uitgezonden, om 12.15 uur op Radio 1.

STER reclame