NOS NieuwsAangepast

Gokverslaving door parkinsonpillen

De gokverslaving van een 69-jarige Rotterdammer is veroorzaakt door het gebruik van medicijnen tegen parkinson. Dat staat in een uitspraak van de rechtbank in Utrecht, in een zaak die door de man was aangespannen.

De parkinsonpatiënt deed aan het einde van de jaren negentig mee aan een studie naar het anti-parkinsonmedicijn Permax. Kort nadat hij het middel voor het eerst had gebruikt, begon hij met drinken en gokken. Door de gokverslaving verloor de man zijn vrouw en zijn baan.

Volgens de man is zijn gokverslaving ontstaan door het gebruik van het medicijn. Hij eist een schadevergoeding van 452.000 euro van Permax-fabrikant Eli Lilly.

Geruïneerd

In het vonnis schrijft de rechtbank dat er geen signalen zijn dat de man aanleg had voor gokken of leed aan een andere "impulsbeheersingstoornis". Omdat de drang om te gokken minder werd toen de man de dosering van Permax verminderde, is er "een concrete aanwijzing voor een causaal verband", oordeelt de rechtbank.

Dat gokken een mogelijke bijwerking is van Permax, verscheen in 2006 op de bijsluiter van het medicijn na een interventie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Omdat de gokverslaving het leven van de man "heeft geruïneerd, is het niet vermelden van deze ernstige bijwerking onrechtmatig ten opzichte van hem", aldus de rechtbank.

Bijwerking

De komende tijd wordt onderzocht of Eli Lilly eerder had kunnen weten dat gokken een bijwerking was van Permax. Als een deskundige dat aantoont, heeft de parkinsonpatiënt recht op een schadevergoeding.

Eli Lilly gaat in beroep tegen de uitspraak. Volgens de fabrikant is niet aangetoond dat er een causaal verband is tussen het gebruik van Permax en de gokverslaving. Ook zegt het bedrijf dat er voor 2005 geen wetenschappelijke aanwijzingen waren dat dwangmatig gokken een bijwerking kan zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl