NOS NieuwsAangepast

'Schijnconstructie Poolse arbeiders'

De gemeente Westland wil dat het kabinet een eind maakt aan een constructie waardoor Polen hier goedkoop in de tuinbouw werken. Nederlandse uitzendbureaus die in Polen actief zijn, gebruiken volgens de gemeente een schijnconstructie. Daardoor zijn de Polen goedkoper dan Nederlandse werknemers, waardoor er sprake is van oneerlijke concurrentie.

De uitzendbureaus betalen de werknemers naar Poolse maatstaven, ongeveer 500 euro per maand. Dat wordt aangevuld met een onkostenvergoeding van 1000 euro, waardoor het totaal op het Nederlandse minimumloon komt. De uitzendbureaus hebben voordeel want ze hoeven alleen over de 500 euro sociale lasten af te dragen.

'Onwenselijk'

De Poolse werknemers wordt voorgehouden dat ze in eigen land geen belasting over de onkostenvergoeding hoeven te betalen, maar dat klopt niet, zei de Westlandse wethouder Weverling in het NOS Radio 1 Journaal. Ze worden geconfronteerd met naheffingen.

Volgens Weverling is de constructie misschien niet illegaal, maar wel onwenselijk. "Maak je gebruik of misbruik van de regels." De Poolse werknemers worden volgens hem misleid. Ook leidtverdringing op de arbeidsmarkt omdat de Polen nu net iets goedkoper zijn dan Nederlanders. Wethouder Weverling roept minister Asscher op de constructie samen met zijn Poolse collega onmogelijk te maken.

Weverling zegt dat twee Nederlandse uitzendbureaus in Polen via deze constructie Polen in de kassen in het Westland laten werken. Hij sluit niet uit dat de constructie ook gebruikt wordt in andere sectoren als de bouw, de horeca en de haven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl