NOS NieuwsAangepast

Schokkend rapport misbruik BBC-icoon Jimmy Savile

Hoeveel slachtoffers heeft het Britse BBC-icoon Jimmy Savile nou gemaakt? Daar brengt de Metropolitan Police samen met de kinderbescherming op dit moment een rapport over naar buiten.

Het rapport heet Giving Victims a Voice. Scotland Yard begon drie maanden geleden met het onderzoek, Operation Yewtree. Ze kregen informatie van 450 slachtoffers, een ongekend hoog aantal.

De BBC blijft het verhaal de hele dag updaten. Hier is het hele rapport te lezen.

Belangrijkste bevindingenEr zijn 214 gevallen van misbruik, waaronder 34 verkrachtingenHet misbruik duurde meer dan 50 jaar; van 1955 tot 2009Het misbruik gebeurde in 13 ziekenhuizen en een verpleeghuis voor terminale kankerpatiëntenVerder gebeurde het in BBC-studio's en op scholenSavile's jongste slachtoffer was 8 jaar, een jongen die een handtekening vroeg. Z'n oudste slachtoffer was 47Bijna driekwart van de slachtoffers was onder de 18. De meesten waren tussen de 13 en 16 jaarHet meeste misbruik gebeurde tussen 1966 en 1976Bij de BBC gebeurde het tussen 1965 en 2006, waaronder de laatste Top of the Pops-opnamesHet gebeurde het vaakst in Leeds, waar hij woonde, en in Londen, waar hij werkteEr is geen bewijs dat hij een pedofielennetwerk had, maar een 'informeel netwerk' wordt nog wel onderzocht

Gemiste kans

Toch is een van de schokkendste feiten dat de politie Savile in 2009 had kunnen vervolgen, na beschuldigingen van vier slachtoffers. Het OM biedt excuses aan en zegt dat als ze de slachtoffers over elkaar hadden ingelicht, ze waarschijnlijk wel hadden willen getuigen.

De slachtoffers werden onnodig argwanend behandeld, zegt het OM. Een ander motief om geen aanklacht in te dienen was er niet.

Het balletje rond Savile's misbruik kwam vorig jaar aan het rollen, toen een tv-documentaire van ITV onthulde dat Savile zich schuldig had gemaakt aan misbruik. Hij zou meisjes tussen de 13 en 16 jaar hebben verkracht en aangerand. Daarna kwamen honderden andere slachtoffers naar voren. Twee van hen zeiden dat ze bij de BBC waren aangevallen. Een groot deel van het misbruik gebeurde dus daadwerkelijk bij de BBC, ook in de studio waar het populaire kinderprogramma Jim'll Fix It werd opgenomen.

Zelf heeft Savile de beschuldigingen niet meer hoeven meemaken; hij overleed in oktober 2011, op 84-jarige leeftijd.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl