NOS NieuwsAangepast

Toch adoptie Rusland naar VS

Tientallen Russische kinderen kunnen toch worden geadopteerd door Amerikaanse gezinnen. Het gaat om kinderen van wie de adoptieprocedure nog loopt of al is afgerond.

Rusland heeft per 1 januari de Dima Jakovlevwet ingevoerd, een wet die adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbiedt. Aangenomen werd dat die wet met ingang van dit jaar zou gelden voor alle Russische adoptiekinderen, dus ook voor degenen die al in de procedure zaten.

Termijn

Dat klopt niet, blijkt nu. Rusland heeft eerst het adoptieverdrag met de Verenigde Staten moeten opzeggen en daarvoor geldt een termijn van een jaar. "Het Russisch-Amerikaanse adoptieverdrag is nog steeds van kracht", zegt de woordvoerder van president Poetin. "En dat blijft zo tot de eerste dag van 2014."

Om welke aantallen het precies gaat is niet bekend. Volgens de Russische autoriteiten was de procedure voor 46 kinderen afgerond. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat 50 tot 200 kinderen in verschillende fases van de procedure zitten.

Fraude

De Russische anti-adoptiewet is een reactie op de Magnitskywet die de Amerikaanse president Obama vorig jaar ondertekende. Die wet stelt sancties in het vooruitzicht voor Russische functionarissen die waren betrokken bij de dood van de advocaat Sergej Magnitsky. Die stierf in een Russische gevangeniscel, nadat hij een omvangrijke fraude aan het licht had gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl