NOS NieuwsAangepast

Geen dwangsterilisatie Zweden

Zweedse transseksuelen kunnen niet langer gedwongen worden zich te laten steriliseren. Sinds 1972 was sterilisatie verplicht voor mensen die een geslachtsverandering hadden ondergaan.

In december bepaalde een Zweedse rechtbank dat dit in strijd was met Europese wetgeving. De Zweedse staat ging niet in beroep tegen de uitspraak. Daarom vervalt de wet per 1 juli aanstaande.

In de praktijk betekent het dat vanaf vandaag geen gedwongen sterilisaties meer worden uitgevoerd bij mensen die een geslachtsveranderingsoperatie laten doen.

Verwantschapsrelaties

Tussen 1932 en 1975 was gedwongen sterilisatie heel gewoon in Zweden. In die periode werden circa 63.000 mensen gesteriliseerd vanwege eugenetische, sociale of medische redenen. In 1975 werd die wet afgeschaft. Sinds die tijd werden alleen transseksuelen nog gedwongen zich te laten steriliseren.

Het doel daarvan was om verwarring in verwantschapsrelaties te voorkomen. Die zouden kunnen ontstaan als een transseksueel die van geslacht was veranderd zelf kinderen zou krijgen.

Schadevergoeding

In de afgelopen 40 jaar hebben ongeveer 500 transseksuelen zo'n operatie gehad. Ongeveer 70 van hen hebben nu een rechtszaak aangespannen tegen de staat. Ze eisen een schadevergoeding voor de gedwongen sterilisatie.

De advocaat die deze groep vertegenwoordigt eist ruim 23.000 euro per persoon. Dat zou de Zweedse staat ruim 1,6 miljoen euro kosten. Mogelijk wordt dat bedrag hoger.

De advocaat verwacht dat nog meer transseksuelen zich zullen melden voor een schadevergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl