De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het nieuwe biljet van 5 euro gepresenteerd. Het biljet komt in mei in roulatie, maar het bestaande 5-eurobiljet blijft nog onbepaalde tijd geldig.

De nieuwe serie heeft drie nieuwe echtheidskenmerken, die vervalsingen moeten tegengaan. Het zijn een portrethologram van de Griekse mythologische prinses Europa, een portretwatermerk van haar en een cijfer dat afhankelijk van de lichtinval verkleurt van smaragdgroen naar diepblauw.

Echtheidskenmerken

President Draghi van de ECB kondigde de vervanging van de eurobiljetten in november aan. Toen werd ook al bekend dat de Griekse mythologische figuur Europa een rol zou spelen in het ontwerp. Het leek er toen op dat haar afbeelding pontificaal op de biljetten zou staan, maar het gaat alleen om de echtheidskenmerken.

Het nieuwe biljet lijkt sterk op de oude serie, met dezelfde afbeeldingen van een poort op de voorkant en een Romeins aquaduct op de achterkant. De hoofdkleur is opnieuw grijs. Vooral de afwijkende posities van de cijfers 5 en de groenige kleur ervan vallen op.

Modderig

Ontwerper Jaap Drupsteen, die onder meer een aantal guldenbiljetten ontwierp, is kritisch over het nieuwe biljet. "Het is een ontwerp dat ik onmiddellijk weer vergeet", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. De kleur grijs die opnieuw is gebruikt, noemt hij "de meest modderige kleur van alle biljetten".

In de Griekse mythologie is Europa een Fenicische prinses op wie oppergod Zeus verliefd werd. Hij verandert zich in een lieflijke stier en voert haar op zijn hoorns mee van de Aziatische kust de zee in, richting Europa. Daar zou het continent zijn naam aan danken, maar er zijn ook deskundigen die zeggen dat de naam Europa op een andere manier tot stand is gekomen.

STER reclame